Ελληνική Αστυνομία

Go down

Ελληνική Αστυνομία Empty Ελληνική Αστυνομία

Post  anwnymh bats on Fri Jan 15, 2010 4:18 pm

Γίνεται κατά καιρούς στην χώρα μας πολύς λόγος για την ανικανότητα της αστυνομίας, την έλλειψη εκπαίδευσης και το επίπεδο γενικά συμπεριφοράς των αστυνομικών. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι αστυνομικοί κρίνονται ανεπαρκείς, ανίκανοι και εκφράσεις όπως χουντική αστυνομία δίνουν και παίρνουν στα media.

Είναι λοιπόν τόσο ανάξια η αστυνομία μας, τόσο ανίκανη και ένα καίριο ερώτημα είναι πώς θα έπρεπε να είναι, ή πώς θα θέλαμε να είναι? Μήπως όπως και σε άλλα καίρια ζητήματα κρύβεται πίσω από την απαξίωση και κάποια σκοπιμότητα?

Υπάρχει ένα κρίσιμο σημείο ιστορικά το οποίο ήταν η απαρχή της απαξίωσης και αυτό δεν είναι άλλο από την περίοδο της μεταπολίτευσης. Η αστυνομία ταυτίστηκε με την περίοδο της επταετίας και η πολιτική εξουσία για να απαλλαγεί η ίδια από τα αμαρτήματά της πολύ εύκολα κληρονόμησε όλο το μαύρο παρελθόν της σε φορείς όπως η αστυνομία. Από την εποχή εκείνη και μέχρι της ημέρες μας καλλιεργήθηκε στην χώρα μας ο Αντιαμερικανισμός, ο Αντιμπεριαλισμός και άρχισε να γίνεται της μόδας μια διαχέουσα αριστερίζουσα, έως αναρχίζουσα πολιτική ατμόσφαιρα. Ήταν η εποχή που ακόμα επουλωνόταν στην Ελλάδα ο Εθνικός Διχασμός των τελευταίων 100 ετών και ενώ το έργο αυτό σχεδόν ολοκληρώθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 90 δεν τελείωσε ποτέ το παιχνίδι της απαξίωσης της αστυνομίας. Δεν έπαψε ποτέ να αποτελεί το καλύτερο παιχνίδι της εκάστοτε πολιτικής εξουσίας για να αποκρύψει την εμπλοκή της από ζητήματα που αφορούν την εξωτερική της πολιτική ή την μαφιόζικη εμπλοκή της σε ζητήματα όπως το εμπόριο ναρκωτικών, η διακίνηση λευκής σαρκός και το κάθε είδος λαθρεμπόριο. Μερικές φορές οι Λαϊκιστές πολιτικοί των δυο μεγάλων κομμάτων όταν βρίσκονται σε δυσχερή θέση ή στην αντιπολίτευση ομολογούν αλήθειες. Όπως είχε πει λοιπόν και ο Βουλευτής κύριος Γιακουμάτος προτού η ΝΔ αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας : « η Ελλάδα είναι για την Ευρώπη ότι η Κολομβία για την Αμερική». Μια χώρα λοιπόν πλυντήριο όπου τα δεδομένα και οι γεωπολιτικές ισορροπίες αλλάζουν, πρέπει να διαθέτει ευελιξία στους θεσμούς. Και ένας θεσμός είναι ευέλικτος όταν είναι χαώδης και απαξιωμένος. Οι σταθεροί θεσμοί αφενός αποτελούν τροχοπέδη στις γρήγορες αλλαγές πορείας αφετέρου παύουν να είναι η εύκολη λύση πίσω από την οποία θα κρυφτεί η εκάστοτε πολιτική ηγεσία.

Πολύ εύκολα λοιπόν διαπιστώνουμε ότι δεν θέλουμε να έχουμε αυτό που λέμε μια καλή αστυνομία γιατί δεν την ορίζουμε ως τέτοια. Εάν όμως θα θέλαμε κάτι τέτοιο τα βήματα είναι πολύ απλά. Ορίζουμε πλήρως το καθηκοντολόγιο του αστυνομικού, του παρέχουμε τα μέσα για την υλοποίησή του και την εκπαίδευση. Η εκπαίδευση δε σταματά ποτέ και σχετίζεται με την ειδίκευση που λαμβάνει στο σώμα. Εδώ παρατηρείται και το ευτράπελο, αστυνομικοί που έχουν λάβει εκπαίδευση σε σοβαρά αντικείμενα όπως πχ η αντιτρομοκρατική, με την παρέλευση μιας διακυβέρνησης, να αποπέμπονται σε άσχετες υπηρεσίες για να λάβουν την θέση και το επίδομα, του καινούργιου χρωματισμού τα τέκνα.

Και από τα παραπάνω ενώ είμαστε έτοιμοι να αποδεχτούμε το απαξιοτικό τραγούδι της αστυνομίας που εν χορώ παίζουν τα κανάλια μας τα τελευταία τριάντα χρόνια, σας διαβεβαιώ ότι έχουμε πολύ καλό αστυνομικό σώμα και αυτό γιατί:

• Μέσα από την έλλειψη πολιτικής κάλυψης ο αστυνομικός αναγκάζεται να βρει τρόπους επιβίωσης. Είναι πολύ συγκροτημένος και συναισθηματικός. Στα λεγόμενα Δεκεμβριανά επεισόδια του 2008 και ενώ η Αθήνα καιγόταν δεν υπήρχαν θύματα. Πολύ δύσκολα θα επαναλαμβανόταν το ίδιο σε οποιαδήποτε Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.
• Η διαρκής αναρχοτρομοκρατούμενη πρωτεύουσα έχει καταστεί πεδίο εκπαίδευσης για πολλές ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας όπως τα ΜΑΤ ή τα ΕΚΑΜ κλπ.
• Η έλλειψη εκπαίδευσης οδηγεί σε ενστικτώδεις συμπεριφορές και ο Έλληνας είναι φύση πολεμικός και ευαίσθητος λαός (χαρακτηριστικά του κάθε καλού φύλακα, φαντάρου, αστυνομικού). Θα μου πείτε βέβαια ενστικτωδώς τραβάει όπλο το όργανο σε κάθε παιδάκι που του κάνει κωλοδάχτυλο; Υπάρχουν και οι εξαιρέσεις. Απλά, αυτό που αποτελεί εξαίρεση εδώ, αποτελεί κανόνα π.χ. στην Αμερική ή σε κάποιο ευρωπαικό κράτος. Και ευτυχώς δεν τους μοιάζει η Ελληνική Αστυνομία σ'αυτό. Δυστυχώς όμως εδώ τα ψυχοτεχνικά τεστ που περνάει ένας υποψήφιος αστυνομικός είναι ελλειπή και χαζά.
• Η ύπαρξη συνεργασίας με τον υπόκοσμο και την μαφία οδηγεί πολλούς αστυνομικούς σε αυτοεκπαίδευση και προμήθεια ιδιαίτερα καλού οπλισμού.

Άρα λοιπόν ούτε τόσο κακή η αστυνομία είναι, αλλά ούτε και πιστεύω ότι θέλαμε λαός και πολιτική ηγεσία να γίνει καλύτερη. Κάπου όλοι βολεύονται λοιπόν. Κατά καιρούς όταν το επιθυμούν μπορούν να φτιάξουν τμήματα άρτια εκπαιδευμένα και αποτελεσματικά, που όμως αργά ή γρήγορα απαξιώνονται. Πχ η ομάδα Ζ, η ομάδα Σ, των εκβιαστών, η αντιτρομοκρατική κλπ.

Πάντως η ομογενοποίηση και η υπερεκπαίδευση των προχωρημένων σε αστυνομίες κρατών έχουν εξίσου μεγάλες παρενέργειες για τον καθημερινό βίο των πολιτών.

Μήπως τελικά έχουμε την αστυνομία που ταιριάζει στη ιδιοσυγκρασία μας και μήπως δεν είναι και τόσο άσχημη όσο το marketing των media παρουσιάζει?

Κάντε την εξής ερώτηση σε κάποιον που φωνάζει κατά της αστυνομίας : ΠΟΙΑ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΟΤΙ ΘΑ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ? ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΓΡΑΨΕΙΣ?
anwnymh bats
anwnymh bats

Posts : 142
Points : 653
Join date : 2010-01-13
Location : in & out

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum