ΥΓΕΙΑ

Go down

ΥΓΕΙΑ Empty ΥΓΕΙΑ

Post  anwnymh bats on Sat Jan 16, 2010 6:54 pm

Όταν κάποιο μέλος της οικογένειας ή κάποιος φίλος σας πουν ότι πάσχουν από καρκίνο, προφανώς η είδηση αυτή να σας ταράξει. Ίσως χάσετε τα λόγια σας, τον ειρμό των σκέψεών σας, αλλά θα αισθάνεστε ότι πρέπει να πείτε κάτι. Θα θέλατε ίσως να βοηθήσετε αλλά δεν γνωρίζετε τι να κάνετε. Αυτές οι αντιδράσεις είναι απόλυτα φυσιολογικές. Δεν μπορείτε να «διώξετε» τον καρκίνο, ωστόσο μπορείτε να κάνετε πολλά άλλα πράγματα ώστε να βοηθήσετε τον φίλο ή συγγενή σας να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τη διάγνωση και τη μετέπειτα θεραπεία.

Συμβουλές-
Πληροφορηθείτε σωστά. Μάθετε διάφορα θέματα σχετικά με τον καρκίνο και τις μεθόδους θεραπείας του. Αυτό θα σας βοηθήσει να καταλάβετε καλύτερα την κατάσταση που αντιμετωπίζει το άτομο. Να είστε όμως προσεκτικοί όταν δίνετε συμβουλές.
- Παρατηρείστε τις αντιδράσεις τους ώστε να διαπιστώσετε εάν είναι έτοιμοι να συζητήσουν για την ασθένειά τους.
- Ακούστε τους προσεκτικά. Έτσι θα μάθετε πως νιώθουν και τις ανησυχίες τους για τη θεραπεία, τις παρενέργειες, τα οικονομικά τους και γενικά για το μέλλον.
- Να είστε κοντά τους όσο μπορείτε. Τότε θα αισθάνονται λιγότερο απομονωμένοι και θα γνωρίζουν ότι ενδιαφέρεστε για αυτούς.
- Προσπαθήστε να καταλάβετε τα συναισθήματά τους. Ενδεχομένως να φοβούνται για το τι κρύβει το μέλλον.
- Μιλήστε τους για τα δικά σας συναισθήματα. Προσπαθήστε να μην αλλάξετε συζήτηση ακόμη και αν το θέμα σας προκαλεί δυσφορία.
- Μην στεναχωρείστε εάν δεν γίνεται καμία συζήτηση και υπάρχει απόλυτη ησυχία. Η σιωπή ίσως δημιουργήσει μια δύσκολη ατμόσφαιρα, αλλά βρισκόμενοι πλησίον του ατόμου ή κρατώντας το χέρι τους δείχνετε ότι νοιάζεστε για αυτούς.
- Προσφερθείτε να τους συνοδεύσετε στο γιατρό ή στο νοσοκομείο. Πάρτε μέρος στη συζήτηση, κάντε σημειώσεις ή απλώς παρακολουθήστε τη συζήτηση.
- Προσφέρετε πρακτική βοήθεια. Πάτε τα παιδιά στο σχολείο, ή ετοιμάστε φαγητό.
- Μην προσπαθήστε όμως να κάνετε πάρα πολλά. Δώστε στον ασθενή την ευκαιρία να κάνει κάτι από μόνος του. Η διάγνωση αφορά την ασθένεια του καρκίνου και όχι την ανικανότητα. Θα εκτιμήσουν αν τους δοθεί η ευκαιρία να φανούν και αυτοί χρήσιμοι.
- Αφήστε τους να συμμετάσχουν σε όλες τις πτυχές της ζωής. Ακόμη και αν το άτομο, ο φίλος ή συγγενής σας είναι στο νοσοκομείο, ή στο σπίτι, μπορούν να πάρουν μέρος σε συζητήσεις αναφορικά με τα παιδιά ή με το τι γίνεται στο χώρο εργασίας τους. Ακούστε τις συζητήσεις τους σχετικά με τις προσεχείς δραστηριότητες και σχέδιά τους.
- Μιλήστε τους και για άλλα θέματα. Οι καρκινοπαθείς δεν σημαίνει ότι έχουν χάσει τον ενδιαφέρον τους για το ποδόσφαιρο, τον αθλητισμό, τα αγαπημένα τους τηλεοπτικά προγράμματα και σειρές ή για τον καιρό.
- Να προσέχετε όμως και τον εαυτόν σας. Προσπαθήστε να βρείτε χρόνο για ξεκούραση. Θα πρέπει και εσείς να προσέχετε την υγεία σας ώστε να έχετε την αντοχή να προσφέρετε υποστήριξη στο φίλο ή συγγενή σας.
- Στην παροχή υποστήριξης μπορούν να συμμετάσχουν και άλλα άτομα. Ζητήστε βοήθεια από τις υπάρχουσες υπηρεσίες που παρέχουν βοήθεια.

Αλλαγή των ρόλων και της ρουτίνας

Οι ρόλοι και η ρουτίνα συνήθως αλλάζουν όταν κάποιο άτομο διαγνωστεί ότι πάσχει από καρκίνο. Ο/η ασθενής που ενδεχομένως ήταν το βασικό πρόσωπο στην εξασφάλιση εισοδήματος ίσως τώρα να είναι το πιο εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας. Ο/η σύζυγος που μέχρι τώρα μοιραζόταν το οικογενειακό «φορτίο» ίσως τώρα υποχρεωθεί να αναλάβει επιπρόσθετα καθήκοντα ή να αρχίσει εργασία.

Η Υποστήριξη καρκινοπαθών

Ο καρκίνος δεν είναι ένα συνηθισμένο περιστατικό στη ζωή του ανθρώπου οπότε μην προσπαθήσετε να κάνετε όλα όσα είσαστε συνηθισμένοι να κάνετε. Οι ακόλουθες συμβουλές ίσως σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε αυτές τις καταστάσεις.
- Οι δουλειές του νοικοκυριού μπορούν να γίνουν λιγότερες και πιο χαλαρά.
- Ετοιμάστε πιο απλά φαγητά
- Ζητήστε από τα παιδιά να βοηθούν περισσότερο με τις δουλειές του σπιτιού.
- Δεχτείτε προσφορές βοήθειας για το μαγείρεμα, τα ψώνια, τη μετακίνηση και άλλα θέματα που αφορούν το νοικοκυριό. Ίσως χρειαστεί να ζητήσετε από ένα συγγενικό άτομο ή φίλο να αναλάβει τον συντονισμό βοήθειας που προσφέρουν οι φίλοι και συγγενείς.
- Πάρτε μέρος σε μία ομάδα ψυχολογικής υποστήριξης. Δεν είναι μονάχα ο ασθενής που χρειάζεται ψυχολογική υποστήριξη. Να έχετε υπόψη σας ότι υπάρχουν ομάδες και γαι παιδιά.
Υπάρχουν πολλές υπηρεσίες διαθέσιμες να βοηθήσουν. Τηλεφωνήστε στο Ελληνικό Τμήμα του Αντικαρκινικού Συμβουλίου στο 1300 301 449 για περισσότερες πληροφορίες.
- Συνεχίστε τις καθημερινές δραστηριότητες
Ο καρκίνος μπορεί να διακόψει τις συνηθισμένες οικογενειακές δραστηριότητες, ιδιαίτερα όταν ο/η καρκινοπαθής υποβάλλεται σε θεραπεία. Όταν συμβαίνει αυτό, προσπαθήστε να επιστρέψετε στην καθημερινή ρουτίνα το συντομότερο δυνατό. Αυτό είναι βασικό για την αντιμετώπιση της κατάστασης σε καθημερινή αλλά και μακροπρόθεσμη βάση.
Ορισμένες φορές τα μέλη της οικογένειας του/της καρκινοπαθούς αντιμετωπίζουν το φόβο, το άγχος και την απειλή του θανάτου σαν να έχουν ήδη συμβεί. Ίσως να απαιτηθεί να σκεφτείτε πως θα αντιδράσει και θα λειτουργήσει η οικογένεια εάν το άτομο πεθάνει. Ενώ όλες αυτές οι καταστάσεις και τα συναισθήματα είναι απόλυτα φυσιολογικά, προσπαθήστε να συμπεριλάβετε τον/την καρκινοπαθή στις περισσότερες εκφάνσεις της ζωής, αλλιώς μπορεί να αισθανθούν ότι δεν χρειάζεται να υπάρχουν πλέον.
anwnymh bats
anwnymh bats

Posts : 142
Points : 653
Join date : 2010-01-13
Location : in & out

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum